0

Feintsjes openen SKS

‘It skûtsjesilen yn Grou, de iepening fan ien fan de grutste wettersporteveneminten yn Fryslan.’

Als dweilorkest waren we uitgenodigd om de startwedstrijd te openen met het Fries Volkslied. De komende weken zijn nog elf wedstrijden te volgen in heel Friesland. Het skûtsjesilen is de zomertraditie bij uitstek in Friesland net zoals bijvoorbeeld ‘de Sneekweek’. Hier zullen we ook optreden!

Opening

Voor de opening van het zeilevenement werden wij met een starters-schip naar de wedstrijd skûtsjes gevaren, waar we na enige feestnummers het Fries volkslied hebben ingezet. We hadden het voorrecht om voor de vele wedstrijd skûtsjes uit te varen en ze te begeleiden naar het startwater van de wedstrijd. Met de vele boten op het water viel het bijna niet op dat er een Feintsje als verstekeling aan boord werd gebracht door een speedboot, hij had de befaamde boot gemist. Eenmaal compleet hebben we het publiek aan de kade en op de bootjes vermaakt met onze klanken galmend over het water.

Toen de wedstrijd was begonnen, konden wij de skûtsjes volgen in de strijd om de eerste plaats. Zo konden we de wedstrijd op de eerste rang volgen tijdens het spelen en feesten. Overal lagen boten, jachten, grote pramen en waren er mensen die wel van een feestje hielden tijdens deze openingswedstrijd.

Starteiland

Na een rondje varen kwamen we weer terug op het starterseiland, waar we een hapje en een drankje konden doen. Daarna mochten we de mensen hier ook vermaken met onze muziek. Nadat de skûtsjes de tweede wedstrijdronde hadden gemaakt, kwam de finish in zicht. Het Drachtster Skûtsje lag voorop en na het finishschot knalden wij er overheen.

Als toegift zijn er nog eens 2 nummers gespeeld om daarna het eiland weer te verlaten en het feest op te zoeken in Grou. Een geslaagde dag met zon, water, muziek en bier. Een mooiere opening van ‘it skûtsjesilen’ kan bijna niet.

facebooktwittergoogle plus